Multe ţări au astfel de trupe, dar din acestea, se remarcă câteva, enunţate mai jos.
Acestea sunt probabil cele mai populare, apărând în multe filme (americane). Aceştia sunt antrenaţi să se descurce în orice mediu, deşi funcţia lor principală rămâne strâns legată de mare/apă, scrie War History Online.
În principal, rolul lor este de misiuni rapide. Intră în teritoriul inamic, adună informaţii, distrug ţinte şi salvează ostatici. Şi totul într-un timp foarte scurt. Atunci când nu se află în misiune, se antrenează, ceea ce pentru ei, la fel ca pentru orice alte trupe care fac parte din forţele speciale, este o constantă.
Programul de admitere implică teste extrem de dificile, iar circa 25% dintre cei care se înscriu ajung să fie numiţi Navy SEAL; punct în care, desigur, îşi vor continua antrenamentele.
Sayeret şi-a câştigat reputaţia de cele mai eficiente trupe antiteroriste din lume.
În primii ani de existenţă, luptătorii şi comandanţii erau selectaţi în funcţie de abilităţile fizice şi intelectuale. De două ori pe an, există testele de selecţie, care desigur sunt incredibil de dificile.
Cei care reuşesc sunt apoi supuşi unei alte perioade de 18-19 luni de antrenamente intense în arte marţiale, arme, navigaţie, recunoaştere şi alte aptitudini esenţiale pentru a avea succes în misiunile care de cele mai multe ori se desfăşoară în spatele liniilor inamice.
SAS sau Special Air Service este prima unitate modernă de forţe speciale din istoria militară. A fost ideea lui David Stirling, care a simţit că din cauza naturii mecanice a războiului era nevoie de o echipă mică de soldaţi foarte bine antrenaţi, cu aptitudini în arta surprizei.
Aceşti specialişti ar fi invadat teritoriile inamice pentru aceleaşi scopuri ca oricare alte trupe speciale: informaţii, salvare de ostatici şi atingerea diferitelor obiective de subminare a inamicului în spatele liniilor acestuia.
Selecţia este una dintre cele mai dure din lume, cu o rată de abandon/respingere de peste 90%.
Cei care sunt admişi trec prin serii de antrenamente extrem de dure, desfăşurate în mai multe locuri din lume, pentru a se adapta condiţiilor de mediu vitrege, de la deşert, la iarnă polară, la pădure tropicală.
De obicei, cei care se înscriu au terminat deja antrenamentul de bază Fusiliers-Marins şi au avut cel puţin nouă luni în armată.
Apoi, aceştia pot trece prin antrenamentul de comando, care, conform oficialilor NATO, este unul dintre cele mai dure din lume. Rata de respingere a fost de 82% în anul 2016.
Perioada de 20 de săptămâni de antrenamente (extrem de dificile) este crucială, întrucât chiar şi o mică greşeală poate duce la descalificarea candidatului.
Aceştia sunt cunoscuţi pentru faptul că pot rezista torturii infernale, putând proteja informaţii vitale. Forma de antrenament este atât de extremă încât este ilegală în SUA.
De asemenea, operaţiunile erau atât de secrete încât sovieticii nu ştiau nimic nici măcar despre existenţa trupelor, până la sfârşitul anilor ’80, odată cu desecretizarea realizată de Gorbaciov.
Speţnaz reprezintă una dintre cele mai formidabile forţe militare din lume. Este elita armatei ruse, iar „fişa postului” este similară cu cele menţionate anterior.
În afară de capacităţile fizice, aceştia se remarcă şi prin capacităţi intelectuale, vorbind fluent în mai multe limbi şi adaptându-se cu uşurinţă unui mediu străin.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Trupele speciale Navy SEAL vor avea costume îmbunătăţite, cu un material inspirat de la foci
Beretele verzi: forţele speciale neconvenţionale ale S.U.A.